Roolilati määrimisest

Prr....prrr.....
Vasta
Kasutaja avatar
Una
Postitusi: 89
Liitunud: 21 Juul 2004, 12:18
Asukoht: Tallinn

Roolilati määrimisest

Postitus Postitas Una » 09 Mär 2011, 14:49

Tere,

panen siia teema üles - ehk on kellelgi tulevikus samad mured või oskab keegi veel midagi kasulikku lisada.

Pühapäeval tegelesin roolivarda küljes olevate katete vahetamisega ning jõudsin sinnamaale, kus süsteemi oli vaja lisada roolisüsteemi määrimiseks vajalik määrdeaine.

Haynes manual ütleb nii:

Varasemat tüüpi roolilatile tuleb panna sisse 0.2 liitrit SAE 90EP tüüpi õli. Hilisema versiooni korral kasutada Semi Fluid grease näiteks Duckhams Adgear 00 (vabatõlge)

Kuna minu roolisüsteemis ei olnud kindlasti õli ning mul oli kahtlusi, et isegi kui ma sinna paneks õli, siis laseb see sealt suure tõenäosusega jalga, seadsin sammud poodi. Palve peale müüa mulle 0.2 liitrit Valvoline Semi Fluid NLGI-00 tüüpi määret, pööritati Stokkeris silmi. Selgus, et Valvoline´i valikus on küll selline mögin olemas, kuid kasutatakse seda tänapäeval rekkade keskmäärde süsteemis ning minimaalne ostukogus on 18 liitrine vaat. Kiire arvutus näitas, et seda jätkuks täpselt 90 Mini roolilati jaoks. Kuna sellist kogust Minisi mul pole, ei pidanud vajalikuks endale 18 liitrist vaati soetada.

Uurisin Valvoline´i kontorist, kes seda neilt 18 liitri kaupa ostnud on ning selgus, et ettevõte nimega Truck Trading Estonia on üks klientidest. Helistasin neile ja lubai lahkelt mulle eraldada soovitud kogus kui oma taaraga kohale tulen. Sõitsingi täna Jürisse, ostsin kohalikust bensiinijaamast pooleliitrise jäätee, jõin selle ära ning astusin tühja taaraga Truck Tradingu kontorisse. Teenindus kiire ja asjalik. Kulu 2.63 eurot.

Nüüd on mul 0.5 liitrit sobivat möginat, et teha ikka kõik nii nagu raamat ütleb. Järelejääva koguse (0.3 liitrit) võin anda kellelegi, kes samuti otsustab oma Mini roolilati määrimiseks õli asemel Semi Fluid määret kasutada.

Tänud Einole, Jannole ja Andreasele, keda pühapäeva õhtul tüütasin.

Una
411ANR
ares
Postitusi: 716
Liitunud: 01 Apr 2009, 02:49
Asukoht: Tallinn

Re: Roolilati määrimisest

Postitus Postitas ares » 09 Mär 2011, 17:03

Mina tegin sama asja täiesti enda hakatusel ja suure kirumise saatel eelmine aasta ära. Sisse läks tavaline liitium laargimääre kuna oli näha kergeid roostekahjustusi. Töötab siiamaani kenasti ja omajagu kergemalt kui alguses oli.
Kasutaja avatar
Una
Postitusi: 89
Liitunud: 21 Juul 2004, 12:18
Asukoht: Tallinn

Re: Roolilati määrimisest

Postitus Postitas Una » 09 Mär 2011, 17:45

Ma natuke kartsin sinna tavalist määret panna, sest lugesin kuskilt foorumist, et paksema määrde puhul tekib seal süsteemis see oht, et määre sõidab sealt, kus ta olema peab välja - ehk siis süsteemi ehitusest tulenevalt pressitakse määre sinna kaitsekummide sisse ning määrimist vajav osa jääb määrdeta.

Sestap soovitati kasutada õli või semi fluid määret, mis on piisavalt vedel, et liikuvad osad veaks seda endaga kaasa. Lähtusin sellest infost. Tõele ei pretendeeri ning lõppkokkuvõttes on igasugune määre parem kui mittemääre.
ares
Postitusi: 716
Liitunud: 01 Apr 2009, 02:49
Asukoht: Tallinn

Re: Roolilati määrimisest

Postitus Postitas ares » 09 Mär 2011, 18:09

No mul oli seal ees veel paksem möks, selle järgi otsustasin :)
Vasta